Termékek Menü
0

A tulipánfa (Liriodendron tulipifera) metszése és egyéb gondozási teendői

Megyeri Szabolcs
2015-01-13 13:58:10

Az egyedi megjelenésű tulipánfa leginkább dús lombozatáról és különleges megjelenésű, tulipánt formázó leveleiről híres, és azt is sokan tudják, hogy az igazán dekoratív lombkorona eléréséhez időnként a tulipánfa metszése is szükséges.

A tulipánfa tavaszi metszése április első heteiben esedékes, ekkor a tél által károsított, elfagyott vagy letörött vesszőket szükséges lemetszeni, mégpedig úgy, hogy a vágást az élő és az elhalt részek határán ejtjük meg. A tulipánfa nyári metszése nem kevésbé fontos, ilyenkor a formázó, alakító metszésnek jön el az ideje. A nyár első felében szanálhatjuk a túl hosszú ágakat. A vastagabb ágakat óvatosan fűrészeljük le, vigyázva arra, hogy ne törjenek, ezért érdemes először az alsó félen megkezdeni a műveletet, majd felülről befejezni, hogy sima vágásfelületet kapjuk.

Az ágakat a törzs közelében metsszük el, de a jól látható ágkezdetet ne sértsük fel! A túl dússá vált lombkoronát szintén a tulipánfa nyári metszésének keretei között lehet ritkítani, a feleslegesnek ítélt ágakat szintén óvatos fűrészeléssel távolítsuk el. A tulipánfa a metszésen kívül túl sok feladatot nem ad gazdájának, csupán a nedvességet és a tápanyag ellátást kell biztosítani számára. A tulipánfa szárazságtűrő képessége közepes, nedvesség hiányában a növény fejlődése lelassul, ezért mindig biztosítsunk neki nyirkos közeget. A tápanyag utánpótlást komposzt kihelyezésével biztosíthatjuk. 

Tartalomhoz tartozó címkék: díszfák