A Tiverton lilaakác metszési útmutatója

Megyeri Szabolcs 2015-01-21 12:49:06

A kékeslila virágú lilaakácot évente két alkalommal javasolt megmetszeni. A metszés az a kertészeti teendő, amit rendszeresen el kell végezni ahhoz, hogy megannyi gyönyörű sötétbíbor színű virág legyen a lilaakác hajtásain. Ez a folyamat párórát igénybe vesz, de előnyei közé tartozik, hogy csillapíthatjuk a lilaakác túlzott növekedését, megfiatalíthatjuk a régi kapaszkodó növényt, valamint remekül meg lehet fékezni vele a betegségek terjedését is.

a.) Őszi metszés: Az őszi, kora téli metszés célja a tisztítás. Ekkor meg kell figyelni, hogy vannak-e beteg ágak, amiket mindenképpen el kell távolítani. A téli metszéssel megkönnyítjük saját magunk dolgát is, hiszen tavasszal egyszerűbb lesz hozzáférni a kapaszkodó növényhez. Az őszi metszésnél 30-40 cm-es hajtásokat kell hagyni a növényen, ami hozzávetőleg 4-6 levélbimbót jelent. Ha olyan hajtással találkozunk, ami nagyon elkanyarodott a támasztéktól, akkor érdemes visszavezetni azt, és szépen az állványra csavarni.

b.) Kora tavaszi metszés: Február környékén kell elvégezni a kora tavaszi metszést, amikor erőteljesebben kell szabályozni a kékeslila virágú lilaakác növekedését. Ekkor csupán 10-20 cm-t kell meghagyni, ami 2-3 virágbimbót jelent. Ezzel serkenteni lehet a lilaakácot arra, hogy minél erősebben növekedjen, és sok virágot hozzon tavasz végére. A kora tavaszi metszést minden évben el kell végezni, ha azt szeretnénk, hogy minél több pillangós virág legyen a hajtásokon.

Ha nem szeretnénk mi magunk, véletlenül befertőzni a lilaakácot, és ezzel együtt esetlegesen az egész kertet, akkor érdemes minden alkalommal tiszta és éles metszőollóval dolgozni.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS,CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.