Termékek Menü
0

’Tenroy’ Royal Gála szabadgyökerű alma gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-13 17:48:29

A tavaszi lemosó permetezésnek a ’Teroy’ Royal Gála szabadgyökerű alma tekintetében kiemelt szerepe van.
   - 
Ennek a műveletnek a célja a kora tavasszal a fák felületén áttelelő már ébredező, de még nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása. 
   - 
Alkalmazásával nagymértékben megkönnyíthetjük az évközi növényvédelmet, és sok munkát spórolhatunk meg magunknak. 
   - A tavaszi lemosó permetezéshez használjunk kontakt tehát nem felszívódó, réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölőket. 
  - 
Rovarok ellen is érdemes kontakt szereket használni, mivel a felszívódó szerek akkor hatásosak, ha a rovar már táplálkozik a növényből. Ebben az esetben viszont még inaktívak és a kontakt szerek a rovar testének felületéről szívódnak fel és fejtik ki hatásukat.

Az őszi lemosó permetezés során a megelőzés a cél, ugyanis a rovarok a petéiket a fa rejtett zugaiba, védett helyekre rakják le. Ezekből a fészkekből rajzanak ki később. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek). 
   - Fontos elmondani, hogy ennek csak enyhe telek esetén van jelentősége, mivel a kemény fagyok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel. 
   - 
Ezzel azonban nem ér véget a védekezés, tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. 
  - 
Én személy szerint mindenképpen javaslom az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását.(a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

A ’Tenroy’ Royal Gála szabadgyökerű almánál elmondható, hogy bár a hazánkban hulló csapadék elégséges mennyiségű, ám annak eloszlása véget mégis szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás nem nélkülözhetetlen eleme a kiskerti termesztésnek, de mindenképpen ajánlott. Ám figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlást a növények meghálálják.