A télizöld fagyal ültetése és gondozása

Megyeri Szabolcs 2014-05-27 13:05:46

A télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium) az egyik legkönnyebben kezelhető sövényfajta, gondozása nem nehéz feladat. A konténeres télizöld fagyal szinte az egész évben ültethető, a téli hideg hetek kivételével. Amennyiben sövényként telepítjük, praktikus ültetőárkot kiásni, hogy az egyes példányokat könnyen sorba rakhassuk.

Az árok aljára szerves trágyát terítsünk, majd ezt egy vékony földréteggel fedjük be. Az árok beöntözése után egymástól 25-30 centiméteres helyezzük le a töveket, magasságukat úgy állítsuk be, hogy a földlabda teteje egy szintben legyen a talajjal. Egy alapos beöntözés után az ültetés készen is van. Az öntözés a télizöld fagyal begyökerezéséig legyen intenzívebb, később kevesebb locsolás is elegendő lesz, a fagyal vízigénye átlagos.

A télizöld fagyal metszése még az ültetésnél is egyszerűbb, az ollóra évente kétszer lesz szükség, először tavasszal, az ifjító metszés elvégzésekor. A fagyal tavaszi fiatalító metszése során a télen elhalt, elfagyott ágakat kell szanálni. A második alkalommal a nyár folyamán szokás a fagyal metszését megejteni, ilyenkor a kívánt magasságúra alakíthatjuk, valamint a hajtások visszavágásával dúsabb, tömöttebb bokrokat nyerhetünk. A télizöld fagyal betegségei nem számottevőek, ellenálló, toleráns városi növény, növényvédelme ezért nem indokolt.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FENYŐFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA FAJTÁK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.