Termékek Menü
0

A télizöld fagyal ültetése és gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-05-27 13:05:46

A télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium) az egyik legkönnyebben kezelhető sövényfajta, gondozása nem nehéz feladat. A konténeres télizöld fagyal szinte az egész évben ültethető, a téli hideg hetek kivételével. Amennyiben sövényként telepítjük, praktikus ültetőárkot kiásni, hogy az egyes példányokat könnyen sorba rakhassuk.

Az árok aljára szerves trágyát terítsünk, majd ezt egy vékony földréteggel fedjük be. Az árok beöntözése után egymástól 25-30 centiméteres helyezzük le a töveket, magasságukat úgy állítsuk be, hogy a földlabda teteje egy szintben legyen a talajjal. Egy alapos beöntözés után az ültetés készen is van. Az öntözés a télizöld fagyal begyökerezéséig legyen intenzívebb, később kevesebb locsolás is elegendő lesz, a fagyal vízigénye átlagos.

A télizöld fagyal metszése még az ültetésnél is egyszerűbb, az ollóra évente kétszer lesz szükség, először tavasszal, az ifjító metszés elvégzésekor. A fagyal tavaszi fiatalító metszése során a télen elhalt, elfagyott ágakat kell szanálni. A második alkalommal a nyár folyamán szokás a fagyal metszését megejteni, ilyenkor a kívánt magasságúra alakíthatjuk, valamint a hajtások visszavágásával dúsabb, tömöttebb bokrokat nyerhetünk. A télizöld fagyal betegségei nem számottevőek, ellenálló, toleráns városi növény, növényvédelme ezért nem indokolt.