Termékek Menü
0

A télizöld fagyal jellemzői

Megyeri Szabolcs
2014-05-27 12:55:01

A télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium) a többféle fagyal fajta közül a leginkább sövénynek alkalmas típus. Leveleit egész évben megtartja, kivéve az igazán fagyos téli heteket, ugyanakkor lombja tavasszal megújul, így a természet ébredésekor pazar látványt nyújthat a kertben.

A télizöld fagyal termése a madarak egyik kedvenc csemegéje, így ültetésével életteli, szárnyasokkal benépesült birtokunk lehet. A télizöld fagyal ültetése egész évben aktuális, kivéve a kemény mínuszokkal járó téli időszakokat, így akár nyáron is telepíthető, de a meleg hónapokban elsősorban a konténeres télizöld fagyal beszerzése és ültetése javasolt. Kártevői, betegségei alig akadnak, így a fagyal növényvédelme nem ró nagy feladatokat a hobbikertészekre.

A fagyal évente két metszést igényel, de a metszési feladatok egyszerűek, akár kezdők számára is könnyen elvégezhetőek. A fagyal sövény nyírása tavasszal és ősszel esedékes, a tél után az elhalt, elfagyott ágak lenyesése időszerű, később pedig az alakító, méretre igazító visszavágás marad csak.