Termékek Menü
0

A Tarkalevelű rózsalonc tápanyag-utánpótlása

Megyeri Szabolcs
2015-01-09 17:00:40

Általánosságban elmondható, hogy a tápanyag-utánpótlást minden növény esetében akkor kell elvégezni, amikor nyugalmi állapotban van. Az újonnan ültetett Tarkalevelű rózsalonc nem igényel az első vegetációs időben plusz tápanyagot, hiszen ha az ültető gödör Mabako szerves istállótárgyával lett feltöltve, akkor az gondoskodik róla az első időszakban. A késő téli, kora tavaszi tápanyag segíti a növényt abban, hogy a metszés után könnyen regenerálódjon és még inkább szebb, és nagyobb virágbimbókat növesszen.

Az erőteljes növekedés idejében való tápanyag-utánpótlás eseten műtrágya granulátumokat kell használni, amikben a nitrogén mennyisége legalább kétszer akkora legyen, mint kálium és foszfor mennyisége. Arra azonban ügyelni kell, hogy fejezzük be a granulátumok kiszórását még a virágzás előtt, mert a túlzott nitrogén nem tesz jót a virághozamnak. Fontos, hogy mindig akkora mennyiségű mikroelemet jutassunk ki egyszerre, mint amekkorát a cserje nagysága igényel, illetve amennyi a csomagoláson fel van tüntetve.

A tápanyag-utánpótlás szükségességét a halványabb szín, a kisebb levelek, a kiegyenlítetlen hajtás hozam és a kevesebb virág jelzi. Nem mindig a műtrágyás csomag után kell nyúlni, lehet, hogy nem kap elegendő vizet vagy valamilyen kórokozó, kártevő gyengítette le.