Termékek Menü
0

A Tarkalevelű ezüstfa szaporítása

Megyeri Szabolcs
2015-01-06 17:06:51

Mivel a Tarkalevelű ezüstfa egy hibrid cserje, tehát keresztezett fajta, ezért a magvetetéssel való szaporítás kevésbé lehet sikeres, de próbálkozni lehet vele. Tavasszal kell elvetni a friss magokat egy hűvös üvegházba, vagy hűvös, de fényes területre a ház környékén. 1-2 hónapon belül már meg is gyökeresednek. Amikor már eléggé erősek a magoncok ahhoz, hogy át lehessen ültetni őket, akkor lehet külön-külön cserepezni. Ezután a következő tavaszig, amikor már az eredeti helyére ki lehet ültetni, ajánlott ugyanúgy hűvös helyen tartani őket. Figyelni kell a csigákra és a meztelen csigákra, mert könnyen okozhatnak károkat.

Amennyiben valóban ugyanazt a kinézetű növényt szeretnénk idővel viszontlátni a kertben, mint amit szaporítunk, akkor a legjobb, ha dugványokat készítünk. Az adott évi hajtásokból ajánlott levágni 10-12 cm hosszúságú részeket, amiket hűvös, árnyékos helyen kell tárolni. Amikor már úgy látjuk, hogy megfelelően begyökeresedtek az ültető közegbe, akkor szét lehet ültetni, külön-külön cserepekbe. Ezután hagyjuk őket, hogy megerősödjenek és a következő év tavaszán ki is lehet ültetni a megfelelő helyre.

Mindkét esetben figyelni kell az általános ültetései és elhelyezési szempontok betartására. Amennyiben nincsen lehetősége tárolni vagy készíteni Tarkalevelű ezüstfa szaporítóanyagokat, akkor kertészetemtől megrendelheti konténeres kiszerelésben is ezt a cserjét, így a kiszállítás után már ültethető is.