Termékek Menü
0

A Tájépítész - Kerttervező tévedése

Megyeri Szabolcs
2013-09-30 00:00:00

Ezt a kis parkrészletet tegnap fényképeztem Kőbányán. Ha ennek a már megvalósult parknak a látványtervét bárki elé letesszük valószínűleg azt mondja majd, hogy milyen egyedi, kreatív és szép! A park sorsa azonban, mint minden kerté, a fenntartás során dől el.Látják azt a fűnyíró gépet és rajta a kertészt? Neki kellene lenyírnia a gyep szegélyét a murvával felszórt kis út mentén!

Ha választani lehetne, én a legtöbb Magyarországi park tervezését a képen háttal ülő, és dolgozó emberre bíznám, akiről persze fogalmam sincs, hogy kicsoda csak annyit tudok amennyit látunk: Ő egy teljesen egyszerű hétköznapi kertész munkás aki nap nap után nyírja a füvet. 

És ezzel a tapasztalattal felvértezve állítom, hogy alkalmasabb lenne arra, hogy fenntartható parkokat tervezzen itthonra, mint sok olyan elméleti kolléga aki bele sem gondol abba: amit tervez azt fenn is kell tartani. Aki átélte már, hogy milyen érzés amikor a fűnyíró dobjában pörögnek a kavicsok, annak eszébe sem jutna ilyesmit a gyep szélére tervezni. Az eredmény megjósolható: pár év múlva tele lesz kavicsokkal a gyepfelület.

< < Vissza