Termékek Menü
0

A szürke kutyatej jellemzői

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 14:58:57

A szürke kutyatej (Euphorbia myrsinites) egy sokoldalú örökzöld évelő, mely a mediterrán vidékekről származik, ezért jó szárazságtűrő növény, ráadásul gondozási igénye is alacsony. A szürke kutyatej ültetését parlagi kertrészekbe, sziklakertekbe, rézsűkre, vagy sziklafalak tetejére ajánlom elsősorban, de ugyanakkor a szürke kutyatej elsőrangú temetői növény is, szép dísze lehet a gondosan ápolt síremlékeknek.

A szürke kutyatej talajigénye alacsony, a laza, jó vízáteresztő közeget kedveli, az átlagos kerti föld jellemzően megfelelő számára, csupán a túlságosan kötött, nedves-nyirkos földet nem tolerálja, de az ilyen talaj is feljavítható például homokkal. A szürke kutyatej jó talajtakaró növény, magassága csupán 15-20 centiméter, oldalirányban viszont szépen elterül, így ültetéskor a szürke kutyatej tőtávolsága legalább 20-25 centiméter legyen. A szürke kutyatej ültetése növénytársításokba is ajánlott, visszafogott zöldessárga színe jó kiegészítője lehet színes kompozícióknak, de magasabb cserjék előtt is szépen mutat.

A szürke kutyatej fagytűrő képessége kiváló, a kemény teleket is túléli, és mivel örökzöld fajta, az év minden hónapjában díszlik. A szürke kutyatej virága májustól bomlik ki, a sárgás, kisméretű virágok a buja mezők, rétek látványvilágát idézik. Fontos tudni, hogy a szürke kutyatej mérgező növény, tejnedve irritáló hatású, ezért gondozásához védőkesztyű viselete ajánlott, telepítését pedig mellőzzük kisgyermekes kertekben!