Termékek Menü
0

A szürke kutyatej gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 15:13:15

A szürke kutyatej (latin neve: Euphorbia myrsinites) a sziklakertek, parlagi kertrészek kedvelt örökzöld évelő növénye, de gyakran ültetik sírokra, vagy éppen rusztikus kőfalak tetejére. Mindebből kikövetkeztethető, hogy a szürke kutyatej vízigénye alacsony, öntözést alig igényel, tehát olyan helyekre is ültethetjük, ahová nem járunk gyakran, így például a nyaraló kertjébe, parlagi, használaton kívüli kertrészekbe, vagy éppen a temetőbe, sírokra.

A szürke kutyatej talajigénye alacsony, ez az évelő a száraz közeget kedveli, szinte bármilyen földbe ültethető, kivéve a nedves, kötött talajokat, melyekben gyökre rothadásnak indulhat. A szürke kutyatej fényigénye magas, hiszen mediterrán növény, ezért oda ültessük, ahol a lehető legtöbb napfényt és meleget kapja. A szürke kutyatej magassága várhatóan 10-20 centiméter között van, hajtásai elterülnek a földön, így oldalirányba terjeszkedik.

Ennek megfelelően a szürke kutyatej ültetési távolsága legalább egy arasznyi (20-25 cm) legyen. A szürke kutyatej öntözése csak ritkán esedékes, az ültetést követően a begyökerezést segítendő locsolhatjuk a növényt, illetve hosszú, nyári aszályokkor öntözzük, egyebekben a szürke kutyatej vízigénye minimális.