Termékek Menü
0

Szőlő telepítése

Megyeri Szabolcs
2015-01-23 17:51:42

A szőlőtelepítése kulcsfontosságú a szőlő életében. Mielőtt neki fogunk a szőlő ültetésének mindig gondoljuk végig a következő munka-folyamatokat:

  1. Hova is ültessük a szőlőt? A legfontosabb tényezők, hogy milyen a megvilágítottság, a másik pedig a szellőzöttség mértéke. A szőlő termesztésnél nagyon fontos a megvilágítottság legjobban a dél, dél-keleti tájolású domboldalakban lehet termeszteni, de a délnyugati lankán vagy sík terepen is jól nevelhető.
  2. Miután kiválasztottuk a megfelelő helyet adódik a kérdés, hogy mekkora gödröt is érdemes készíteni a szőlőnek. Az optimális a legalább 60 cm mély és 25x25 . cm-es gödör.
  3. Tápanyag utánpótlás és a beiszapoló öntözés nagyon fontosak, mivel ez a két folyamat biztosítja azokat a körülményeket a szőlő oltványunk számára, amik hozzásegítik a megfelelő termés neveléséhez. A szerves trágyát helyezzük a gödör aljába, majd keverjük össze a földdel. Ez után szórjunk a tetejére annyi földet, hogy a szőlő oltási helye a föld felett helyezkedjen el. Ez azért fontos meg így a nemes nem képez léggyökereket, valamint a szerves trágyát is elszigeteljük a szőlő gyökereitől.
  4. Mielőtt a szőlő oltványt belehelyezzük a gödörbe, mindenképp metsszük le a kisebb gyökerek végeit, de figyeljünk, hogy a lehető legkevesebbet távolítsunk el belőle.
  5. A gödör feltöltését szakaszosan végezzük jól letömörítve a földet az oltvány körül, valamint folyamatosan adagoljuk a vizet. Így a gyökerek körül biztosan jól tömörült és kellő mennyiségű vizet tartalmazó talaj lesz.
  6. Miután feltöltöttük a gödröt érdemes a csemete töve körül tányért kialakítani. Ezzel a módszerrel a szőlő tövére öntött vizet ott tarthatjuk a tövénél, így biztosítva a jobb hasznosulást.

Tartalomhoz tartozó címkék: szőlő