Termékek Menü
0

Szőlő metszése

Megyeri Szabolcs
2015-01-23 17:46:22

A szőlő metszését mindig az általunk kiválasztott művelésmódhoz kell igazítani. A legtöbb esetben, a kis kertekben a kordonos művelésmódot használják. Véleményem szerint ez az egyik legmutatósabb és leghatékonyabb művelésmód. A kialakítása viszonylag egyszerű és a későbbiekben a gondozása se okoz túl nagy bonyodalmakat. A szőlőoltvány telepítése során ügyeljünk a tőtávolságra, amelyet mindig az adott szőlőfajta igényeihez kell igazítani.

A szőlő alakító metszése kordon művelésnél, csercsapos váltómetszéssel:

Első éves vessző metszése során a lényeg, hogy a vessző hossza a termőkarunk későbbi hossza lesz, a rügyek pedig a későbbi termő csap. A csapok helyét úgy válasszuk meg, hogy azok közt 10 és 20 cm között legyen a távolság.

A szőlő fenntartó metszése

A második évtől kezdődően el lehet kezdeni a csapok kialakítását. Ennek során én személy szerint a csercsapos váltómetszést javasolom. Ennek lényege, hogy az első évében az egyéves vesszőt visszametsszük rövid csapra. Az ezt követő évben erről a vesszőről kiválasztjuk az egészségesebb egyéves vesszőt és azt visszametsszük rövid csapra a másikat pedig hosszú csapra. A következő évben az előző évi csapok közül az egészségesebbet, jobb állású csapot meghagyjuk, a másikat pedig eltávolítjuk. A meghagyott csapon 2 vesszőt hagyunk, egyiket rövid a másikat pedig hosszú csapra. Az ezt követő években az utolsó munkafolyamatot ismételjük. Amikor a csap elöregszik, a csapot ki lehet metszeni, mert a szőlő alvó rügyről meg tudja ifjítani a csapot.

Ez a művelésmód, és metszésmód, kitűnően alkalmas bármely szőlőfajta sikeres termesztéséhez. Az általa kialakítható keskeny lombfal ideális növényvédelmi szempontból, valamint a termés megvilágítottsága is optimális. Nem utolsó szempont, hogy az így kialakított tőkék nem csak a vegetációs időszakban, hanem télen is igen tetszetős képet mutatnak.

A szőlő metszésénél meg kell említeni még a szőlő zöldmetszését is.
a.  A friss zöld hajtások közül kiválasztjuk azokat, amik a legmegfelelőbb irányba nőnek.
b. A hónaljhajtások eltávolítása. A szőlő hajlamos rengeteg ún. hónaljhajtás nevelni, melyeket érdemes minél hamarabb eltávolítani, mivel rengeteg energiát el tudnak vonni a növénytől.
c. Tetejezés, ennél a folyamatnál csupán a friss hajtások hosszának vissza metszéséről van szó. Itt általában a támrendszer magassága a mérvadó.

Tartalomhoz tartozó címkék: szőlő