Termékek Menü
0

A szőlő gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-23 18:01:02

A szőlő az egyik legrégebb óta kultivált növényfaj. Fajtái különböző csoportokra oszthatóak, melyek más és más növényvédelmi és termesztéstechnológiai eljárást követelnek meg. A két legfőbb csoport a Vitis vinifera által képviselt fajták ezek az Európában elterjedt és a szőlőtermesztés alapját adó fajták. Ezen kívül vannak az ún. direkt termő fajták őket legjobban a Vitis labrusca fajhoz tartozó fajták képviselik, ide tartozik az Otelló és az Izabella csak, hogy a két legismertebb fajtát említsem.

Az európai szőlő gondozása:

Legelső és legfontosabb, hogy amennyiben a talajunk kvarctartalma nem éri el a 75%-ot ne is kísérletezzünk a saját gyökerű szőlő telepítésével. Ennek oka szőlőgyökértetű, avagy filoxéra. Ez a kártevő felelős a 18. század végén bekövetkezett hatalmas szőlőültetvény pusztulásokért. Egyszerűen megelőzhető szőlőoltványok használatával.  
A védekezés idénybeli első lépése a tavaszi lemosó permetezés. Személyes véleményem, hogy segítségével rengeteg felesleges munkától óvhatjuk meg magunkat. Ez a munkafolyamat a megelőző védekezés egyik legfontosabb eleme. A szőlő felületén áttelelő kártevők és kórokozók ellen irányul. Lényege, hogy kontakt hatóanyagú szerrel direkt módon a kártevőt, kórokozót támadjuk.
Év közben nem minden esetben érdemes, kontakt hatású szereket használni. Ennek egyszerű oka a rövidebb hatásidő. A permetezés során ajánlatos kötődés segítő anyagok használata. Ezek segítik a vegyszer felületen való megkötődését. Ez arra jó, hogy a szer hamarabb ráköt a növény felületére így egy váratlan zápor nem tudja lemosni a permetlét. Na persze ennek is van kötődési ideje, de közel se annyi, mint normál esetben. Ilyen szereket bármelyik növényvédelmi szereket árusító kereskedelmi egységben meg tud vásárolni. Ha nagyon hirtelen lenne rá szüksége és nem tudja beszerezni, helyettesítheti háztartási kristálycukorral is (gyakorlati tapasztalat szerint 10 liter vízhez 3 -4 kiskanálnyi kristálycukrot kell tenni).
A szőlő év közbeni munkáit a permetezés mellett a kötözés és a zöldmetszés teszik ki. Utóbbiról már ejtettem szót a metszésről szóló kerti mesémben. A kötözés során, a szabadon növő vesszőket, a támrendszer huzalaihoz rögzítjük így óvva meg őket a sérülésektől. 

A nem európai eredetű szőlőfajták:

Itt főleg a Vitis labruska fajtáiról van szó, gondolok itt a az Izabellára és az otellóra. Igen igénytelenek. Növényvédelmük sokkal kevésbé jelentős, mivel ellenállóak a peronoszpórával és a lisztharmattal szembeni is, gyökerüket a filoxéra ugyan nem károsítja, de a levélzetét igen. Ajánlom minden kiskertbe ahol egy kis különleges ízű szőlőt szeretnének. A belőle készült bor kereskedelmi forgalmba nem hozható.

Tartalomhoz tartozó címkék: szőlő