Termékek Menü
0

A szedermálna metszése pár lépésben

Megyeri Szabolcs
2015-06-17 11:07:47

Ha bőtermő szedermálna bokrokat szeretnénk nevelni, semmiképp se halasszuk el a metszési műveleteket. A metszést augusztus végétől októberig végezhetjük el.

1. A szedermálna első évében kevés és gyenge tősarjat nevel, ezeket célszerű visszavágni a második év tavaszán. A megerősödött vesszőkről harmadik évben már több és jó minőségű terméseket kaphatunk.

2. Közvetlenül szüret után a letermett ágakat tőből vágjuk vissza. A termő ágak csak két évig életképesek, aztán elpusztulnak. Gyakran fertőzési források is lehetnek, ezért mindenképp égessük el őket.

3. Bokronként öt tősarjnál nem érdemes többet meghagyni, mert akkor a növény tartalékait a virágzásba fekteti, nem a terméshozásba. A szedermálna erőteljes növekedésű növény, ezért amikor a sarjak elérik a 1,5 m-es magasságot, érdemes a támrendszer huzaljához kötni.

4. A fagyok elmúltával az elfagyott, vékony vagy beteg részeket távolítsuk el. A növény az új hajtásokat a hónaljban hozza, ezek lesznek a következő évi termővesszők, ezért ezeket csak visszametsszük.

5. A szedermálna idősebb korában érdemes ifjító metszést végezni. Ilyenkor 20-30 cm-ig vágjunk vissza minden ágat, de a következő évben még ne várjunk termést róluk.

6. Mivel a szedermálna tápanyagigényes növény, a metszéssel egy időben érdemes a tápanyag-utánpótlásról is gondoskodni.