Termékek Menü
0

A szedermálna igényei

Megyeri Szabolcs
2015-06-17 10:45:25

A szedermálna, akárcsak a málna, szeder vagy a szamóca, a mérsékelt égövi területeken eredményesen termeszthető. Fényigényét tekintve legkedvezőbbek számára a világos, tűző napfénytől védett helyek.

Terület kiválasztása

A szeder és málna kereszteződéséből létrehozott szedermálna jól tűri a téli fagyokat, de a telepítésénél kerüljük a fagyzugos területeket. A szedermálna számára legkedvezőbbek a kiegyenlített klímájú déli, délnyugati fekvésű dombvidékek, melyek nagyrészt széltől védettek. Kerti kiültetéskor is ezekre a tulajdonságokra támaszkodva válasszuk meg a legmegfelelőbb helyet.

Talajigény

Kevésbé igényes faj, de fontos, hogy a talaj jó levegő- és vízgazdálkodású legyen. Kedvező számára a nyirkos, középkötött, humuszban gazdag homokos vályogtalaj. Kerüljük a vízállásos területeket, mert a túl nedves talajon a gyökerek károsodhatnak és baktériumfertőzés is felléphet.

Öntözés

Kifejezetten vízigényes növény, de jól viseli a száraz körülményeket is. Olyan helyen érdemes termeszteni, ahol biztosítani tudjuk számára a rendszeres vízellátást, különösen a júniustól augusztusig terjedő hónapokban.