Termékek Menü
0

A szeder ültetési lépései

Megyeri Szabolcs
2015-06-16 12:09:56

Az előnevelt palánták ültetési ideje kora ősszel van, de tavaszra is halaszthatjuk ezt a műveletet. A megrendelt, konténeres növények előnye, hogy a vegetációs időszakban, tavasztól őszig bármikor kiültethetők.

Előkészületek: Mivel a szeder a tápanyagban dús talajon díszlik a legszebben, ezért már az ültetéskor gondoskodjunk trágyáról. Hosszú, több méteres indáinak érdemes támrendszert kialakítani. A szedernek nagy a helyigénye, ezért a sorokban minimum 2,5m- re kell elültetni a töveket. Az ültetőgödör kialakításánál figyeljünk oda, hogy a gödör kétszer olya mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: A szedernek hosszabb az élettartama, mint a málnának, ezért a terület kiválasztásánál kerüljük a fagyzugos területeket. A növény számára a szélvédett, napos, déli fekvésű területek a legkedvezőbbek és a gyommentes, levegős, jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag talajokon hozza legszebben terméseit.

Ültetés: Miután belehelyeztük az ültetőgödörbe a palántát, halmozzunk rá Dolce Vital általános virágföldkeveréket, mely nyújtott hatóanyag leadású műtrágyát tartalmaz, és legalább 3-4 hónapon keresztül biztosítja a növény tápanyagellátását. Miután elültettük a növényt, alaposan öntözzük be.