Termékek Menü
0

A szeder tulajdonságai

Megyeri Szabolcs
2015-06-16 11:59:48

A szeder, akárcsak a málna vagy a szamóca, a mérsékelt égövi területeken eredményesen termeszthető. Fényigényét tekintve legkedvezőbbek számára a világos, tűző napfénytől védett helyek.

Terület kiválasztása

A tüskével rendelkező fajták jobban bírják a téli fagyokat, mint a tüske nélküliek, de a terület kiválasztásánál mindenképp kerüljük a fagyzugos területeket. A szeder számára a legkedvezőbbek a kiegyenlített klímájú déli, délnyugati fekvésű dombvidékek, melyek nagyrészt széltől védettek. Kerti kiültetéskor is ezekre a tulajdonságokra támaszkodva válasszuk meg a legmegfelelőbb helyet.

Talajigény

Kevésbé igényes faj, de fontos, hogy a talaj jó levegő- és vízgazdálkodású legyen. Kedvező számára a középkötött, humuszban gazdag homokos vályogtalaj. Kerüljük a vízállásos területeket, mert a túl nedves talajon a gyökerek károsodhatnak és baktériumfertőzés is felléphet.

Öntözés

Kifejezetten vízigényes növény, de jól viseli a száraz körülményeket is. Olyan helyen érdemes termeszteni, ahol biztosítani tudjuk számára a rendszeres vízellátást, különösen a júniustól augusztusig terjedő hónapokban.