A szeder tulajdonságai

Megyeri Szabolcs 2015-06-16 11:59:48

A szeder, akárcsak a málna vagy a szamóca, a mérsékelt égövi területeken eredményesen termeszthető. Fényigényét tekintve legkedvezőbbek számára a világos, tűző napfénytől védett helyek.

Terület kiválasztása

A tüskével rendelkező fajták jobban bírják a téli fagyokat, mint a tüske nélküliek, de a terület kiválasztásánál mindenképp kerüljük a fagyzugos területeket. A szeder számára a legkedvezőbbek a kiegyenlített klímájú déli, délnyugati fekvésű dombvidékek, melyek nagyrészt széltől védettek. Kerti kiültetéskor is ezekre a tulajdonságokra támaszkodva válasszuk meg a legmegfelelőbb helyet.

Talajigény

Kevésbé igényes faj, de fontos, hogy a talaj jó levegő- és vízgazdálkodású legyen. Kedvező számára a középkötött, humuszban gazdag homokos vályogtalaj. Kerüljük a vízállásos területeket, mert a túl nedves talajon a gyökerek károsodhatnak és baktériumfertőzés is felléphet.

Öntözés

Kifejezetten vízigényes növény, de jól viseli a száraz körülményeket is. Olyan helyen érdemes termeszteni, ahol biztosítani tudjuk számára a rendszeres vízellátást, különösen a júniustól augusztusig terjedő hónapokban.


Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.