Termékek Menü
0

A szamóca metszése

Megyeri Szabolcs
2015-06-15 15:03:04

A szamóca metszése nem túl bonyolult művelet, ha odafigyelünk a lépésekre és betartjuk a szabályokat, akkor következő évben is gyümölcsöző ültetvényt kaphatunk. Lássuk hát a metszés legfontosabb lépéseit!

1. A virágzás és a szüret között távolítsuk el az ostorindákat, mert ezek később legyökeresednek és elvonják a növénytől a tápanyagot. Az ültetvényekben az indák eltávolításával növelhetjük a terméshozamot és mérsékelhetjük a növényvédelmi és talajápolási munkákat. Az első indák virágzás kezdetekor jelennek meg, de intenzíven a szüret utáni időszakban kezdenek el nőni. Ezeket a műveleteket legkésőbb július közepéig végezzük el, így a későbbi talajművelési és növényvédelmi eljárásokra nem kell nagy gondot fordítani.

2. A szüret után érdemes a lomblevelektől is megszabadulni, hiszen a leveleken különböző betegségek jelenhetnek meg.

3. Az indák és a lomb eltávolításán kívül a letermett szárakat is vágjuk ki.

4. A metszési munkákat követően pár héten belül gyorsan kihajt az ültetvény. Ilyenkor az indákat ismét el kell távolítani, hogy a virágrügy differenciálódást ne hátráltassák.

5. A szaporítóanyag előállítása indanövények felszedésével történik. Az indanövény rendszerint 3-5 levéllel rendelkezik, melyeket nyár végétől vagy a tavaszi időszakban lehet felszedni. Az anyanövényről felszedett indanövények tálcákba ültetve pár héten belül meggyökeresednek.