A szabadgyökerű szilva metszése

Megyeri Szabolcs 2015-08-29 10:00:00

Miután megvásároltuk és elültettük a szabadgyökerű szilvafánkat, a következő feladat a szilvafa életében az ültetés utáni metszés.

  • Válasszunk ki három – négy egyenlő távolságra lévő, és egyazon magasságról eredő ágat. A kiválasztott ágakat hozzávetőleg a teljes hosszuk ¾ nél vágjuk vissza. Ügyeljünk rá, hogy az utolsó rügy az ág külső felén helyezkedjen el.
  • A szilvafákra jellemző, hogy keskeny koronát nevelnek, így a külső rügyre való metszéssel kell a fát szellősebb koronaforma kialakítására kényszeríteni. Törekedjünk rá, hogy a vázágak a függőlegessel 45°szögben álljanak. A kisebb termőnyársakat érintetlenül hagyjuk a fán.

A szilva esetében is jelentős szerepe van a korona alakító metszésének, mivel a jó koronaforma nem csak a termésérésben jelent fontos tényezőt, hanem a betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen tudjuk csökkenteni a jól kialakított koronával. A metszést a következő képp javaslom:

  • A vázágakat metsszük vissza a hosszuk feléig. A külső rügyig való metszés, itt is kiemelt szerepet kell, kapjon.
  • Ne nyúljunk viszont a termőnyársakhoz, de a hosszú hajtásokat távolítsuk el.
  • Amennyiben korona belső részeinek a felkopaszodását el szeretnénk kerülni, megközelítőleg 10-cm-esre vágjuk vissza egyik-másik hosszúhajtást.

A fentebb sorolt műveletek betartásával a szilvafánk korona szerkezetének egy kellő alapot biztosíthatunk. Miután a kialakítással megvagyunk, következhet a szabadgyökerű szilva fenntartó metszése. Ez nem olyan komplikált feladat mint ahogy azt sokan gondolják. A fenntartó metszés a gyakorlatban csupán az elhalt, egymást keresztező vagy épp a korona belseje felé növő ágak eltávolítását rejti magában. Amennyiben egy vázág túl hosszúra nyúlik, vagy elöregedik akkor ifjító metszésre lesz szükség. Ennek lényege, hogy a vázágat egy alsórügyes elágazásnál vissza metsszük.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FUTÓRÓZSA METSZÉSE TAVASSZAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.