Termékek Menü
0

A Svéd madárbirs ültetése

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 14:36:27

Mivel a Svéd madárbirs nem olyan erőteljes növekedésű, hogy a 2-3 méteres magasságot is elérje, ezért nem szükséges nagyon átgondolni a végleges helyét. Közel 1 méterre nő meg az évek során, ezért nem lesz a kilátás vagy a közlekedés útjában. Azzal azonban számolni kell, hogy gyors növekedésű, ezért kis területű kertekbe nem ajánlott ültetni, mivel hamar beboríthatja a kertet, hiszen 2-3 méter szélesen is elterülhet.

Leginkább félárnyékos helyen érzi jól magát, napos területre ültetve télen elveszítheti a fényes zöld leveleit.  Miután megtalálta a megfelelő helyet, legyen az ágyás széle vagy egy eltakarni kívánt földrész, a cserje helyénél forgassa át kicsit a talajt, hogy minél porhanyósabb földbe lehessen ültetni a növényt.

Mivel kertészetemtől konténeres kiszerelésben kapja meg a Svéd madárbirset, ezért az első fagyokig, az év bármely szakában elkezdheti a kiültetést. Ajánlott kétszer olyan széles és mély ültetőgödröt készíteni neki, mint amekkora konténerben megkapja. Mivel talajösszetételre nem igényes, ezért a legjobb, ha Dolce Vital általános virágföldkeverékkel tölti fel a gödröt, ezáltal a cserje az egész vegetációs idő alatt megfelelő mennyiségű tápanyaghoz fog jutni. Az ültetés végeztével az utolsó lépes következik, mégpedig egy alapos megöntözés. Ezt minden újonnan ültetett növénynél ajánlott megejteni, hogy a gyökérképződést elősegítsük.

Az öntözést ajánlott heti rendszerességgel folytatni, de napos helyre ültetve, csapadékhiányos időszakban ajánlott többször elvégezni ezt a műveletet. Amennyiben a késő őszi, de még talaj menti fagy nélküli időszakot választja az ültetéshez, akkor a cserjét 30-40 cm-es magasságba ajánlott betakarni lombbal, szalmával vagy talajtakaró hánccsal, hogy megóvjuk a téli kifagyástól. Az ültetés után már csak gyönyörködnie kell a cserjében, várni, hogy szépen terüljön, fejlődjön. A díszcserje termését a madarak téli eleségként felkeresik, ezért télen is lesz kertjében élet.