Termékek Menü
0

A smaragd tuja ültetési lépései

Megyeri Szabolcs 2015-01-30 15:04:46

Ez az első olyan teendő, amit közvetlenül a legújabb kerti barátunkkal végzünk, így törekedjünk arra, hogy minden igényét teljesítsük. Nem kell sok mindenre gondolni, de lássuk is, hogy hogyan ültessük el a smaragd tujánkat!

Talaj- és ültető gödör előkészítése: Az első lépés a gyökerek könnyebb terjedését és növekedését segíti. Kertünkben napos, félárnyékos helyre kell elültetni a smaragd tuját, így biztosan megtartja egész évben a csodálatos sötétzöld színét. A kijelölt hely talaját érdemes párszor átforgatni ásóval, hogy minél porhanyósabb talajba lehessen elültetni a tuja tövet. Az ültető gödör elkészítésénél arra kell ügyelni, hogy kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta a dísznövényt.

Az ültetés folyamata: Amikor megtaláltuk a megfelelő helyet és alaposan előkészítettük a talajt, akkor arra kell figyelemmel lenni, hogy a smaragd tuja tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik a legjobban. Emiatt ebben a lépésben érdemes Dolce Vital általános virágföld keverékkel feltölteni a kész ültető gödröt, így biztosak lehetünk abban, hogy a hosszan lebomló műtrágya folyamatosan kellő mennyiségű tápanyagot biztosít a tuja számára. Miután beleraktuk a tuja tövet a gödörbe már csak egy alapos megöntözés szükséges, amivel szintén a gyökerek könnyebb terjedését segítjük. Az öntözést legalább heti egy alkalommal, reggelente kell megismételni, de nyári napokon ne felejtsünk el többször vizet kijuttatni.

Tipp: ültessük 60-80 cm-ként a smaragd tuja töveket, így egybefüggő, csodálatos mélyzöld sövényt kapunk!

Téli felkészítés: Mivel kertészetemtől konténeres kiszerelésben tudja megrendelni a smaragd tuját, ezért a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely napján hozzáláthat az ültetéshez. Amennyiben a téli hónapokhoz közeli időpontot választ a tuja elhelyezéséhez, akkor ajánlott felkészíteni a dísznövényt a téli időszakra. Ekkor egyszerűen csak takarja be a növény alsó részét talajtakaró hánccsal, szalmával vagy felaprított levekkel. Ezzel az egyszerű lépéssel könnyen megelőzhető a téli talajátfagyás okozta növénygyengülés.

Ha erre a pár igényére ügyelünk az ültetés alatt, akkor már megnyugodhatunk, mert az első lépésnél megtettünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy sokáig gyönyörködhessünk a smaragd tuja sötétzöld színében.

blog comments powered by Disqus