Termékek Menü
0

A smaragd tuja metszéséhez pár hasznos tanács

Megyeri Szabolcs
2015-01-30 16:20:20

Ahhoz, hogy egybefüggő, sűrű sövényt lehessen nevelni a smaragd tujából évente kétszer, tavasszal és nyáron érdemes megmetszeni. Fontos tudni, hogy ha már egyszer elkezdtük a metszést, akkor rendszeresen, évente végezzük el, mert a metszés helyéről erőteljesebben fognak növekedni az új hajtások.Távolítsuk el a beteg ágakat! A beteg smaragd tuja a kertünk többi növényére is veszélyt jelenthet, ezért ha problémát észlelünk, távolítsuk el a fertőzött részeket. Az eltávolított fertőzött növényi maradványokat égessük el, így megelőzhető a fertőzés továbbterjedése.

Figyeljünk a hajtások növekedési irányára, ritkítsuk a hajtásokat! Ha a hajtások a korona belseje felé nőnek, keresztezhetik egymást, túlságosan besűrűsödhetnek. A beárnyékolt, zsúfolt korona esztétikai értéke csökken, sőt az ágak el is halhatnak. A függőlegesen lefelé és felfelé növő ágakat is érdemes eltávolítani. Azokat a hajtásokat hagyjuk meg, amelyek a legjobb helyzetben vannak a szép, egészséges ágrendszer szempontjából!

Csak a rendszeres metszéssel lehet remek formájú sövényt nevelni, de a szoliterként ültetett tujáknak is kijár az évi 1-2 metszés. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne metsszük vissza erőteljesen, mert csúnya foltok keletkezhetnek. Érdemes pár alkalommal, reggelente átfésülni kezünkkel a smaragd tuja lombját, így könnyen lerázhatóak róla a megbarnult pikkelylevelek. Ha ezt az egyszerű mozdulatot elvégezzük, akkor nem kell addig várni, amíg már a metszőolló a kezünkbe kell venni. 

Amikor elkezdjük a metszést, mindig fontos, hogy tiszta és éles szerszámmal dolgozzunk. A tiszta metszőollóval elkerülhetjük azt, hogy mi magunk fertőzzük be a kertünkkel, az éles vágó felület pedig a sima metszlap elengedhetetlen feltétele.