Termékek Menü
0

A sárga varjúháj tulajdonságai

Megyeri Szabolcs
2015-01-08 14:39:28

A varjúháj legendásan strapabíró növény, jól bírja a nyári forróságot, aszályos, extrém meleg hetekben is túlél, öntözést pedig csak ritkán kíván. Nem véletlen, hogy gyakori talajtakaró, sziklakerti növény a kertekben, igénytelensége és magas esztétikai értéke sokrétű felhasználást tesz lehetővé.

A sárga varjúháj (latin neve: Sedum acre ’Aureum’) ültetési ideje gyakorlatilag az egész évre kiterjed, ezt az évelőt akár tavasztól késő őszig ültethetjük, talán csak a legzordabb téli hetekben kell várni vele. A sárga varjúháj talajigénye nem speciális, elsősorban a száraz, laza szerkezetű, könnyen felmelegedő közeget kedveli, így mindig a kert napos, melegebb területeire ültessük.

A varjúháj félárnyékban is megél, de arra figyeljünk, hogy napfény érje valamelyest. A sárga varjúháj magassága mindössze 3-7 centiméter, így ültetésével a gyephez hasonló, egységes felületű, párnaszerű megjelenésű növényi felületet kaphatunk, mellyel hatékonyan rejthetjük el a kert beültetés nélküli, használaton kívüli részeit.

A varjúháj ültetése különösen ajánlott olyan területekre, ahol a körülmények (száraz talaj, erős napsütés) miatt a gyep nem marad meg, ezeken a részeken a varjúháj tartós és látványos talajtakaró növény lesz. A varjúháj ültetése extenzív tetőkertekre, zöldtetőkre is javallott, jó szárazságtűrése és alacsony gondozási igénye alkalmassá teszi ilyen fajta felhasználásra is.