Termékek Menü
0

A Rosa Winchester angol rózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2014-12-18 11:44:35

A rózsa metszése a rózsagondozás egyik sarkalatos pontja, ezt a műveletet nem hagyhatjuk ki, amennyiben erőtől duzzadó, dekoratív dísznövényeket szeretnénk nevelni. A rózsa metszése összetettebb feladat, ám megijedni nem szabad, a fogások hamar begyakorolhatóak, megtanulhatóak. Minden évben elsőként a rózsa tavaszi metszése lesz aktuális, mégpedig a tél végén, a tavasz legelején.

Lényeges a jó időzítés, a tavaszi alakító rózsametszés ideális ideje akkor jön el, mikor a téli fagyok már elmúltak, de a márciusi rügyfakadás még nem következett be. A megfelelő időpontban éles, tiszta ollót használva, a kiválasztott rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg a vágást. A legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk, így alakíthatjuk a nekünk tetsző formára a rózsánkat! A tavaszi visszavágás azért is fontos, mert ekkor formázhatjuk meg rózsánkat úgy, hogy a későbbiekben a legszebb képet mutassa, de egyben ez az ifjító metszés is, ami szintén elengedhetetlen a rózsák számára.

A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg a szép forma érdekében. A rózsa tavaszi metszését követően már egyszerűbb lesz a dolgunk, a nyári hónapok alatt ugyanis csak akkor szükséges újra metszeni a rózsát, ha elhalt leveleket, elvirágzott virágokat látunk rajta. Ezeket nyessük le, hogy a rózsa külalakja makulátlan legyen, így egészen a késő őszi fagyvédelmi feladatokig nem lesz különösebb teendőnk.