Termékek Menü
0

​A Rosa Gypsy dancer futórózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-10 22:03:27

A rózsa gondozása általában sokkal könnyebb feladat, mint ahogyan azt sokan elképzelik, tehát azt javaslom, senki ne mondjon le a rózsanevelés szépségeiről, csak mert attól fél, hogy nehezen fog boldogulni ezekkel a szép dísznövényekkel.

A futórózsa gondozása csak annyiban kíván több feladatot, hogy ültetés előtt a megfelelő támrendszert ki kell alakítani, majd a növekedő hajtásokat szükség szerint a támasztékhoz kell kötözni. Egyebekben a futórózsa ápolása a szokásos teendőket jelenti, melyek közül különösen fontos az öntözés. A rózsa öntözése 8-12 naponta időszerű, attól függő gyakorisággal, hogy az időjárás nedves, esős, vagy szárazabb, aszályosabb.

A rózsa öntözése mindig kannával történjen, árasztásos módszerrel, vagyis a vizet óvatosan kiengedve a töveket nedvesítsük. Sose öntözzünk rózsát nagyobb nyomással működő kerti locsolóval, és ne felülről spricceljük a növényeket! Egy rózsatő egyszerre nagyjából 10-15 liter vizet igényel, a mennyiséget könnyen beállíthatjuk mércével rendelkező kannát használva.

A Rosa Gypsy Dancer futórózsa tápanyag ellátása helyes ültetés esetén nagyjából egy évig biztosított, az ültetést követő évben négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát helyezzünk ki, és a futórózsa a komposztot is meghálálja. A tömörödött talajt időnként kézi kultivátorral lazítsuk fel, és ne feledkezzünk el a rendszeres gyommentesítő kapálásról sem. A Rosa Gypsy Dancer futórózsa a növénybetegségekre közepes mértékben érzékeny, így minőségi rózsa rendelése esetén növényvédelmi feladatokkal alig kell számolni, de sajnos természetesen a megszokott rózsabetegségek felüthetik a fejüket, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levél tetvek is megjelenthetnek.

Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Gypsy Dancer futórózsát meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk!