Termékek Menü
0

A rozmaring metszésének módjai

Megyeri Szabolcs
2015-02-24 13:05:31

A rozmaring metszésének sok oka lehet, ilyen pl. az ifjító, alakító vagy bokrosodást serkentő metszés. A metszés ideje tavasztól a fagyok beálltáig tart. Fontos követelménye a metszőeszközök tisztán tartása a fertőzés elkerülése végett.

Alakító metszés során különböző formákat kölcsönözhetünk növényünk számára, de ez inkább díszítő értékét növeli. Nyírhatunk belőle gömbös formát is, melyet törzsre nevelünk. Ennek egyszerű a módja, lényeg az, hogy olyan magasságig távolítsuk el a hajtásokat, ahonnan a gömböt akarjuk kialakítani. A hajtások visszacsípésével elágazódásra serkentjük növényünket, így egy kompaktabb, sűrűbb forma nevelhető belőle. A törzs kinevelésekor meghagyunk egy erős hajtást, a többit pedig tőből eltávolítjuk, majd ezen az egy hajtáson neveljük tovább a koronát.

Bokrosodás elősegítésekor a visszavágásnál ügyeljünk arra, hogy csak 2-3 cm-t csípjünk vissza, hogy legyen ideje a növénynek regenerálódni.

Az ifjító metszés ideje a többivel ellentétben a nyugalmi időszak végén van és akkor szükséges, ha az idősebb tő már felkopaszodott vagy a formáján szeretnénk kicsit alakítani. Ha kigondoltuk, mekkora méretet szánunk növényünknek tavaszra, vágjuk vissza annak kb. felére, így májusra szépen akkorára nő, amekkorára kell neki.