Termékek Menü
0

A rozmaring felhasználása

Megyeri Szabolcs
2015-02-24 11:05:38

Rozmaring a konyhában

A mediterrán konyha sztárjaként nem véletlenül nevezik csoda-fűszernövénynek, hiszen gyógyító hatása mellett étvágyfokozó és emésztést elősegítő is, így tehát bátran felhasználhatjuk ételízesítésre. Az olasz konyha fűszernövényeivel, úgy, mint a bazsalikommal, majorannával, kakukkfűvel vagy oregánóval együtt alkalmazhatjuk különböző húsételek fűszerezéséhez is. Aromás, kámforos illata és íze miatt gyakran használják zöldségekből készült levesek, főzelékek ízesítésére.

A gyógyító rozmaring

Nem csak kiváló fűszernövénynek bizonyul, de gyógynövényként is számos előnye van. A rozmaring tea vagy gyógyfürdő kiválóan serkenti a vérkeringést és az agyműködést is. A belőle készült kenőcsök, krémek gyulladáscsökkentőek, de használják még epe- és vizelethajtó hatása miatt is. Illóolaját a kozmetikaiparban használják különböző dezodorok, samponok vagy szappanok előállításában.

Érdekesség a rozmaring felhasználásáról

A Dél-Európában és Kis-Ázsiában honos Rozmaringot, tudományos nevén Rosmarinus officinalist már az ókori időkre visszanyúlva alkalmazták gyógy-és fűszernövényként és úgy ismerték, mint szerelem és szépség szimbólumát. A mai napig sok országban használják esküvői asztaldíszként vagy kötik menyasszonyi csokrokba, ezzel jelképezve a házastársi hűséget. A görögök úgy gondolták, hogy a memória javítására is jó hatással van, valamint molyirtásra is előszeretettel használták.