Termékek Menü
0

A Rosa Seminole Wind futórózsa gondozása öt egyszerű lépésben!

Megyeri Szabolcs
2015-02-19 17:28:01

A Rosa Seminole Wind rózsaszín futórózsa gondozása nem tér el a futórózsák gondozásától általában, így a rózsaápolási feladatok a megszokottak lesznek. Fontos szem előtt tartani, hogy a futórózsák támasztékot igényelnek, így a támrendszer kiépítését nem szabad elmulasztani! A Rosa Seminole Wind futórózsa növekedése csak úgy biztosított, ha kötözéssel is rögzítjük a vesszőket, mert a futórózsa önállóan képtelen a kapaszkodásra.

A futórózsa ápolási teendői a következők:

Ültetés:Rosa Seminole Wind futórózsa ültetési tőtávolsága 70-80 centiméter, vagyis egy négyzetméternyi területre átlagosan 2-3 tő rózsa ültethető. Az ültetés helyének kiválasztásakor vegyük figyelembe a rózsa magas fényigényét, és biztosítsuk a megfelelő, tápanyagdús közeget is dísznövényünknek.

Öntözés: a Rosa Seminole Wind futórózsa öntözése 8-12 naponta időszerű, attól függő gyakorisággal, hogy az időjárás nedves, esős, vagy szárazabb, aszályosabb. A rózsa öntözése mindig kannával történjen, árasztásos módszerrel, vagyis a vizet óvatosan kiengedve a töveket nedvesítsük. Egy rózsatő egyszerre nagyjából 10-15 liter vizet igényel, a mennyiséget könnyen beállíthatjuk mércével rendelkező kannát használva.

Tápanyagok: A Rosa Seminole Wind futórózsa tápanyag igénye szakszerű ültetés esetén egy évig biztosított, a következő években négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát szükséges kihelyezni, a tövekhez, de a futórózsa a komposztot is meghálálja. A tömörödött talajt időnként kézi kultivátorral lazítsuk fel, és ne feledkezzünk el a rendszeres gyommentesítő kapálásról sem.

Rózsabetegségek: A Rosa Seminole Wind illatos futórózsa a növénybetegségekre közepes mértékben érzékeny, így minőségi rózsatő rendelése, és szakszerű gondozás esetén növényvédelmi feladatokkal Önnek alig kell számolnia. Természetesen a megszokott rózsabetegségek felüthetik a fejüket, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek.

Teleltetés: Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Seminole Wind futórózsát meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacolja fel, vagyis halmozzon rájuk földet úgy, hogy a földhalom a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsa, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metssze le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben szakítson időt!