Termékek Menü
0

A Rosa Schwanensee futórózsa ültetése

Megyeri Szabolcs
2014-12-18 13:23:17

A rózsa ültetésének első lépése mindig a nekünk legjobban tetsző rózsafajta kiválasztása. Már a keresés fázisában figyeljünk arra, hogy kiszemelt kedvencünk igényei teljesülnek-e a kertben megálmodott helyen? A futórózsák fényigénye magas, napi 6-8 óra közvetlen napsütést igényelnek, a talajt tekintve pedig a gazdag, jó minőségű föld az ideális számukra.

A futórózsa minden esetben támasztékot igényel, ami lehet bármilyen alakú támrendszer, kerítés, pergola, vagy akár házfal is. A futórózsa ültetési távolsága a faltól, kerítéstől fél méter legyen, amennyiben pedig rudazatos támaszték, vagy pergola mellé telepítjük, egy bő araszra tegyük. A Rosa Schwanensee futórózsa mérete közepes, vesszői 180-200 centiméter magasra nőnek meg, így akár kisebb kertek kiváló dísze is lehet.

A rózsa ültetése elméletileg tavasztól egészen őszig aktuális, de a nyári hónapokban elsősorban konténeres rózsa ültetése ajánlott. A rózsa megrendelése előtt már egy-két nappal kezdjük meg az előkészületeket. A szükséges ültetőgödör kiásása kihagyhatatlan, ez tulajdonképpen egy 60x60x60 centiméteres mélyedés, melynek az alját érett istállótrágyával béleljük ki. A tápanyagréteget vékonyan földdel borítsuk be, hogy az ne érintkezhessen közvetlenül a rózsa gyökerével.

A megrendelt rózsát a megérkezést követően azonnal telepítsük a helyére, mégpedig úgy, hogy az oltás helye 3 ujjnyival a talajszint alá kerüljön. Mikor a művelettel végeztünk, egy bőséges beöntözéssel indítsuk el kerti rózsánk új életét, és persze a későbbiekben se feledkezzünk el a szakszerű és gondos ápolásról!