Termékek Menü
0

A Rosa Schwanensee futórózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-18 13:19:03

A rózsa vásárlása után, az ültetést követően még korántsem ért véget a teendők sora, a rózsa gondozásigényes dísznövény, ám a törődést csodás szépségével hálálja meg. A rózsa ápolása ugyanakkor nem túl bonyolult feladat, akár kezdők is hamar beletanulhatnak.

Az egyik legfontosabb teendő a rendszeres öntözés. A rózsák, így a Rosa Schwanensee futórózsa is 8-12 naponta igényel öntözést, a gyakoriság pedig az aktuális időjárástól függ. Esős, nedves hetekben ritkábban, aszályosabb, forró időszakokban gyakrabban kell a nedvességet pótolni.

A rózsa öntözése mindig kannával történjen, árasztásos módszerrel, vagyis a vizet óvatosan kiengedve a tövekhez juttassuk ki a vizet. Sose öntözzünk rózsát nagyobb nyomással működő kerti locsolóval, és ne felülről spricceljük a növényeket! Egy rózsatő vízigénye egyszerre nagyjából 10-15 liter, a mennyiséget könnyen beállíthatjuk, ha mércével rendelkező kannát használunk.

A Rosa Schwanensee futórózsa tápanyag ellátása helyes ültetés esetén körülbelül egy évig biztosított, az ültetést követő évben pedig négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát helyezzünk ki, és eztán évente cselekedjünk így. A futórózsa a komposztot is meghálálja! A rózsatű körüli tömörödött talajt időnként kézi kultivátorral lazítsuk fel, és ne feledkezzünk el a rendszeres gyommentesítő kapálásról sem.

A Rosa Schwanensee futórózsa a növénybetegségekre közepes mértékben érzékeny, de sajnos természetesen a megszokott rózsabetegségek felüthetik a fejüket, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek. Fontos tudni, hogy az egészséges, minőségi rózsatövekből ellenállóbb, életerősebb növény fejlődik, így érdemes minőségi, ellenőrzött forrásból származó rózsát rendelni! Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Schwanensee futórózsát meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. A talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk!