Termékek Menü
0

A Rosa Royal Gold futórózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-02-23 15:36:55

A Rosa Royal Gold illatos futórózsa gondozása csupán annyiban tér el a többi rózsafajta ápolási teendőitől, hogy támasztékot igényel. A futórózsa támasztéka lehet házfal, kerítés, egy pergola, különféle boltíves, vagy egyéb, kreatív alakra formázott támasztékrendszer. A Rosa Royal Gold futórózsa növekedése csak úgy biztosítható, ha kötözéssel is rögzítjük a vesszőket, a futórózsa ugyanis önállóan képtelen a kapaszkodásra.

Az egyéb teendőket tekintve a Rosa Royal Gold futórózsa ápolása a szokásos feladatokat jelenti, melyek a következőképpen foglalhatóak össze:

Öntözés: a Rosa Royal Gold futórózsa öntözése 8-12 naponta időszerű, attól függően, hogy az időjárás mennyire nedves, esős, vagy száraz, aszályos. A rózsa öntözése mindig kannával történjen, árasztásos módszerrel, vagyis a vizet óvatosan kiengedve közvetlenül a töveket nedvesítsük. Egy rózsatő egyszerre nagyjából 10-15 liter vizet igényel, a mennyiséget könnyen beállíthatja mércével rendelkező kannát használva.

Tápanyagok: A Rosa Royal Gold futórózsa tápanyagigénye szakszerű ültetés esetén egy évig biztosított, a következő években négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát szükséges kihelyezni a tövekhez, de a futórózsa a komposztot is meghálálja. A tömörödött talajt időnként kézi kultivátorral lazítsuk fel, és ne feledkezzünk el a rendszeres gyommentesítő kapálásról sem.

Rózsabetegségek: A Rosa Royal Gold illatos futórózsa a növénybetegségekre alacsony mértékben érzékeny, így minőségi rózsatő rendelése, és szakszerű gondozás esetén növényvédelmi feladatokkal Önnek alig kell számolnia. Természetesen a megszokott rózsabetegségek felüthetik a fejüket, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek.

Teleltetés: Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Royal Gold futórózsát meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacolja fel, vagyis halmozzon rájuk földet úgy, hogy a földhalom a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsa, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metssze le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben szakítson időt!