Termékek Menü
0

A Rosa Monika bokorrózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2015-01-08 16:06:48

A rózsákkal kapcsolatban a kevésbé gyakorlott hobbikertészek mindig a metszési teendőket hozzák fel, mint problémás területet. Ez azért lehet, mert az általános közhiedelem szerint a rózsa metszése bonyolult és titkos tudomány, amit csak sokéves (ön)képzéssel lehet elsajátítani. Ez természetesen nem igaz, noha a rózsa metszése valóban bonyolultabb kissé, mint egy átlagos dísznövény ápolása, de összességében semmi ördöngösség nincs benne.

A bokorrózsa metszése kevés tanulással elsajátítható, pár év alatt pedig jelentős gyakorlat szerezhető. A Rosa Monika bokorrózsa első, tavaszi metszése a tél elmúltával esedékes, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az aktuális időjárási viszonyokat sem. A metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, de mindenképpen a fagyok elmúlta után, mégpedig azért, hogy a hirtelen visszatérő mínuszok ne károsítsák a rövid vesszőket. A rózsa metszéséhez mindig éles és természetesen tiszta ollót használjunk, a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg.

Ne felejtsük el, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtás nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a bokorrózsa! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A nyári és őszi rózsametszés még egyszerűbb feladatok, nyáron és ősszel csupán folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágokat. A rózsametszés röviden összefoglalva csupán ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.