Termékek Menü
0

A Rosa Monika bokorrózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-08 16:33:56

Aki rózsát ültet a kertjébe, természetesen azt szeretné, ha dísznövénye mindig a lehető legmutatósabb, legszebb lenne. Ahhoz, hogy ez így is legyen, a rózsát rendszeresen ápolni, gondozni kell. A melegebb hónapokban a legfontosabb teendők egyike a szakszerű öntözés.

A rózsa öntözését 8-12 naponta szükséges elvégezni. A bokorrózsa öntözése aszályosabb hetekben gyakrabban, nedvesebb időszakokban ritkábban kell, hogy megtörténjen, ügyelni kell mind a kiszáradás veszélyére, mind a túlöntözés elkerülésére.

A rózsa locsolása lehetőleg kannával történjen, úgynevezett árasztásos módszerrel, ami csupán annyit tesz, hogy a vizet óvatosan, a tövek közelében juttassuk ki. Sose öntözzük a rózsát nagyobb nyomással működő kerti slaggal, és esőszerűen se spricceljük a növényt felülről, ezzel ugyanis a gombás betegségek megjelenését segíthetjük elő. Egy rózsatő egyszerre nagyjából 10-15 liter vizet igényel, a mennyiséget könnyen beállíthatjuk egy mércével rendelkező kannát használva. Ahogy tövis nélkül, úgy betegség nélkül sincsen rózsa, de a betegségek és kártevők előfordulásának esélyét nagyban csökkenthetjük.

A legjobb védekezés a megbízható, ellenőrzött forrásból származó rózsa rendelése, a minőségi, ép növény mindig életképesebb, ellenállóbb. A Rosa Monika bokorrózsa a betegségekkel szemben közepesen ellenálló, vagyis helyes tartás és gondozás esetén jobbára nem kell betegségektől tartanunk. Természetesen a megszokott rózsabetegségek olykor felüthetik a fejüket, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenhetnek. Szintén fontos rózsagondozási tanács a téli védelem.

Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Monika bokorrózsát meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk!