A Rosa Magia Nera metszése

Megyeri Szabolcs 2014-05-22 10:31:58

Azok a hobbikertészek, akik még nem nevelnek rózsát, de tervezik valamilyen fajta vásárlását, általában attól félnek, hogy a metszési feladatokkal nehezen fognak megbirkózni. A rózsa metszése valóban nem a legegyszerűbb feladat, ám ez senkit se riasszon vissza, mert egyáltalán nem lehetetlen a szakszerű metszés elsajátítása, sőt valójában nehéznek sem mondanám ezt a munkát.

A virágágyi rózsák metszése tél végén esedékes, de fontos szempont az éppen aktuális időjárás is. A metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, de mindenképpen a fagyok elmúlta után, nehogy a hirtelen visszatérő mínuszok károsítsák a rövid vesszőket. Mindig éles, tiszta ollót használjunk, a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg a vágást.

Ügyeljünk arra, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtás nevelni akarjuk, így alakíthatjuk a nekünk tetsző formára a bokorrózsát! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. Nyáron és ősszel folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágokat. A rózsa tavaszi metszése nagy vonalakban ennyiből áll, természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.