Termékek Menü
0

A Rosa Magia Nera metszése

Megyeri Szabolcs
2014-05-22 10:31:58

Azok a hobbikertészek, akik még nem nevelnek rózsát, de tervezik valamilyen fajta vásárlását, általában attól félnek, hogy a metszési feladatokkal nehezen fognak megbirkózni. A rózsa metszése valóban nem a legegyszerűbb feladat, ám ez senkit se riasszon vissza, mert egyáltalán nem lehetetlen a szakszerű metszés elsajátítása, sőt valójában nehéznek sem mondanám ezt a munkát.

A virágágyi rózsák metszése tél végén esedékes, de fontos szempont az éppen aktuális időjárás is. A metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, de mindenképpen a fagyok elmúlta után, nehogy a hirtelen visszatérő mínuszok károsítsák a rövid vesszőket. Mindig éles, tiszta ollót használjunk, a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg a vágást.

Ügyeljünk arra, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtás nevelni akarjuk, így alakíthatjuk a nekünk tetsző formára a bokorrózsát! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. Nyáron és ősszel folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágokat. A rózsa tavaszi metszése nagy vonalakban ennyiből áll, természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.