Termékek Menü
0

A Rosa Macbeth angol rózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2014-12-19 13:44:33

A rózsák metszése a gondozási feladatokon belül külön fejezetet érdemel, ugyanis nincsen szép és díszes rózsa szakszerű metszés nélkül. A rózsa metszési fortélyai hamar eltanulhatóak, a rózsa metszésének leírása pedig számtalan helyen olvasható nagy részletességgel, ráadásul a metszőollót évente csupán egy tucatnyi alkalommal kell elővenni.

A Rosa Macbeht angol rózsa metszése évente több alkalommal szükséges, elsősorban tavasszal, majd a nyár folyamán, egészen őszig még pár alkalommal. A rózsa első, tavaszi metszése a tél végén időszerű, de fontos a pontos időzítés. A tavaszi metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, mikor a komoly reggeli fagyok már elmúltak, mert a túl korai metszéssel azt kockáztathatjuk, hogy a hirtelen visszatérő mínuszok károsítják a rövid vesszőket. A megfelelő tavaszi időpontban éles, tiszta ollót használva, a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg a vágást.

A legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk, így alakíthatjuk a nekünk tetsző formára a rózsánkat! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg a szép forma érdekében. A rózsa tavaszi metszése után legközelebb a nyár elején kell az ollóért nyúlnunk, az első nyári hónaptól egészen az ősz derekáig a szükséges időközönként az elnyílt virágokat és elhalt leveleket távolítsuk el, hogy a rózsabokor mindig rendezett, üde képet mutasson!