Termékek Menü
0

A Rosa Macbeth angol rózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-19 13:57:58

A rózsák ápolása a közhiedelmekkel ellentétben nem egy nehezen tanulható, és összetett feladat, bár az igaz, hogy a rózsa gondozása jellemzően picit bonyolultabb, mint az egyszerűbb dísznövényeké. Megijedni azonban nem szabad, sok dolgunk nem lesz, és ha nem mulasztunk el semmit, akkor különleges, magas díszítőértékű növényekkel gazdagodhatunk.

A Rosa Macbeth angol rózsa locsolása központi jelentőségű, az öntözés 8-12 naponta esedékes, a gyakoriság függ az aktuális időjárástól, ugyanis aszályosabb, száraz időszakokban sűrűbben, nedves, esős hetekben ritkábban kell öntözni. A rózsa öntözése lehetőleg kannával történjen, egyszerre 10-15 liter vizet juttassunk ki a tövekhez, az erősebb nyomással működő kerti slagokat ne alkalmazzuk! A Rosa Macbeth a rózsa betegségekre nem fokozottan érzékeny, ellenálló képessége közepes, de természetesen a megszokott rózsabetegségek előfordulhatnak, mint például a lisztharmat, a mozaikvírus, a csillagpenész, vagy a rózsarozsda, a kártevők közül pedig a levéltetvek támadhatják a Rosa Macbeth-et.

A betegségek, kártevők megjelenési esélyeit csökkenthetjük, ha megbízható forrásból származó, jó minőségű, ép és egészséges rózsatöveket vásárolunk! Az angol rózsákat, így a Rosa Macbeht-et is óvni kell télen a kemény hidegektől. Az ősz végi, tél eleji első komoly fagyok megérkeztekor a töveket földkupaccal szükséges betakarni, úgy hogy a kupac a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. A betakarni kívánt részt előbb lombtalanítsuk, és a föld alá kerülő hajtásokat is metsszük le! A rózsa kupacolása megóvja a növényt a mínuszoktól, így tavasszal újra legszebb formájában tündökölhetnek a kerti rózsák!