Termékek Menü
0

A Rosa Kortuna Nemes, virágágyi teahibrid rózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2014-12-15 15:40:49

A rózsa ápolása nem kimondottan összetett feladat, ám vannak olyan teendők, melyeket nem szabad kihagyni, ha szép és dekoratív dísznövényeket szeretnénk nevelni. Az egyik ilyen fontos feladat a rózsa metszése, mely ugyan nem a legegyszerűbb dolog, ám a műveletsor kis gyakorlással elsajátítható.

A Rosa Kortuna Nemes, virágágyi teahibrid rózsa a metszése évente több alkalommal esedékes, de a rózsa tavaszi metszése a legfontosabb mind közül. A tavaszi visszavágást egy jól időzített tél végi, kora tavaszi napon kell elvégezni, úgy időzítve, hogy a metszés a fagyok végeztével, de még a márciusi rügyfakadás előtt történjen. A megfelelő időpont megtalálása azért sarkalatos, mert a visszatérő fagyok károsíthatják a rövid vesszőket. A rózsa tavaszi metszése ifjító és formázó metszés is egyben, ilyenkor újíthatjuk meg rózsabokrunkat, és egyben meghatározhatjuk a növény formáját, alakját.

A rózsa metszéséhez mindig éles és alaposan megtisztított ollót használjunk, magát a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg. Ne felejtsük el, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a bokorrózsa! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A nyári és őszi rózsametszés még egyszerűbb feladatok, nyáron és ősszel csupán folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágokat. A rózsametszés röviden összefoglalva mindössze ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb mesterfogást is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.