Termékek Menü
0

A Rosa Königliche Hoheit bokorrózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2014-06-04 13:09:05

Főleg a kezdő rózsabarátok hajlamosak megrettenni a sokszor nehéznek mondott rózsametszési feladatoktól, valójában azonban a bokorrózsák, így a Rosa Königliche Hoheit rózsa metszése egyáltalán nem nehéz feladatok. A bokorrózsa metszése kevés tanulással elsajátítható, pár év alatt pedig jelentős gyakorlat szerezhető.

A Rosa Königliche Hoheit bokorrózsa első, tavaszi metszése a tél elmúltával esedékes, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az aktuális időjárási viszonyokat sem. A metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, de mindenképpen a fagyok elmúlta után, mégpedig azért, hogy a hirtelen visszatérő mínuszok ne károsítsák a rövid vesszőket. A rózsa metszéséhez mindig éles és természetesen tiszta ollót használjunk, a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg.

Ne felejtsük el, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtás nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a bokorrózsa! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A nyári és őszi rózsametszés még egyszerűbb feladatok, nyáron és ősszel csupán folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágokat. A rózsametszés röviden összefoglalva csupán ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.