Termékek Menü
0

A Rosa Isabel de Ortiz metszésének fontos lépései

Megyeri Szabolcs
2015-02-05 10:51:45

A rózsametszés sokak szerint nehéz feladat, ám Ön ne ijedjen meg, a metszés valójában könnyen tanulható, hamar elsajátítható rózsaápolási teendő. Amennyiben szépen fejlődő, látványos megjelenésű Rosa Isabel de Ortiz rózsákat szeretne nevelni, az alábbi rózsametszési útmutatót kövesse:

  • a rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjünk meg, bátran használjuk a metszőollónkat!
  • rózsa tavaszi metszése során a hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy cm-rel, ferdén ejtsük meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk
  • a rózsa tavaszi metszése során alakíthatjuk ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtsük meg
  • év közben a rózsát csak akkor szükséges megmetszeni, hogy ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta. Ekkor nem szabad túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat.
  • a rózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjunk, a csorba vágófelület betegségek megjelenéséhez vezethet.