Termékek Menü
0

A Rosa Ida Klemm fehér futórózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-16 17:43:36

A Rosa Ida Klemm fehér futórózsa gondozása nem túlságosan összetett feladat, de a rózsa ápolásának fontos lépéseit nem hagyhatjuk ki, amennyiben folyamatosan virágzó, dekoratív rózsát szeretnénk a kertben tudni. A futórózsákkal kapcsolatban a támasztékrendszer szakszerű kiépítése az egyik legfontosabb teendő, így ültetés előtt gondoskodjunk erről, akár falra, akár pergolára, vagy egyéb támasztékra kívánjuk rózsánkat futtatni.

Hasonlóan lényegi gondozási elem az öntözés, melyet a Rosa Ida Klemm fehér futórózsa esetében 8-12 naponta szükséges megejteni. A pontos öntözési gyakoriság mindig az aktuális időjárás függvénye, nedves, esős hetekben ritkábban, száraz, aszályos időszakokban gyakrabban locsoljuk rózsánkat. Egyszerre egy tőhöz 10-15 liter vizet juttassunk ki, lehetőleg árasztásos módszerrel, vagyis használjunk kannát, és a vizet a növény tövéhez öntsük. A rózsa öntözése ne történjen nagyobb nyomáson működő kerti locsolótömlővel, valamint kerüljük a virágok és levelek spriccelését, ez utóbbi a gombás megbetegedések elősegítője lehet.

A Rosa Ida Klemm fehér futórózsa tápanyag ellátása helyes ültetés esetén közel egy évig biztosított, az ültetést követő évben négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát helyezzünk ki, valamint komposzttal is dúsíthatjuk a rózsa közegét. Nagyobb esőzések után a tömörödött talajt kézi kultivátorral lazítsuk meg kissé, valamint ne feledkezzünk el az időnkénti gyommentesítő kapálásról sem. A Rosa Ida Klemm fehér futórózsa a betegségekkel szemben közepes mértékben ellenálló, vagyis a szakszerű ültetést és a helyes gondozást követően jó eséllyel nem kell rózsabetegségekkel kalkulálnunk, de olykor sajnos a megszokott rózsabetegségek felüthetik a fejüket, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek. Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Ida Klemm fehér futórózsát meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen.

Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk!