Termékek Menü
0

A Rosa Ida Klemm fehér futórózsa ültetése

Megyeri Szabolcs
2014-12-16 17:38:28

A futórózsák ültetési ideje a többi rózsafajtához hasonlóan elsősorban a tavasz és az ősz, de a konténeres futórózsák a nyári hónapokban is teljes biztonsággal ültethetőek. A konténeres rózsa rendelése előtt válasszuk ki leendő kedvencünk ideális helyét, valamint az előkészületi munkákat is végezzük el.

A futórózsa fényigénye magas, napi 6-8 óra napsütés kíván, így mindig a kert egy melegebb, fényesebb részére ültessünk. A Rosa Ida Klemm fehér futórózsa ültetésekor fontos, hogy a tövek 50-60 centiméterre legyenek egymástól, a fal és a rózsatő között 50-60 centiméter távolságot hagyjunk, a támasztékhoz pedig egy bő arasznyi távolságra kerüljenek a rózsák. Az ültetőgödör kialakítása következő feladat, mely akár egyetlen délután alatt elvégezhető. Az ültetőgödör szabály szerint egy nagyjából 60x60x60 centiméteres mélyedés, melyet alulról vékony rétegben érett istállótrágyával, és/vagy komposzttal béleljünk ki, majd a tápanyagréteget pár centi vastag földdel takarjuk be, hogy a gyökerek ne közvetlenül a tápanyaggal érintkezzenek.

A Rosa Ida Klemm fehér futórózsa számára kialakított ültetőgödröt alaposan öntözzük be, majd mikor a konténeres dísznövény megérkezik, haladéktalanul állítsuk a helyére. A konténeres Rosa Harlekin futórózsát földlabdájával együtt helyezzük az ültetőgödörbe, mégpedig úgy, hogy az oltás helye 3 ujjnyival a talajszint alá kerüljön. Fontos tudni, hogy a futórózsák nem képesek a kapaszkodásra, ezért minden esetben valamilyen támasztékot igényelnek, és a magasra nyúló hajtásokat kötözéssel is szükséges lehet rögzíteni.