A Rosa Ida Klemm fehér futórózsa metszése

Megyeri Szabolcs 2014-12-19 13:03:45

A rózsa gondozási feladatai között mindig külön fejezetet igényel a rózsa metszése, ugyanis ez az ápolási teendő kirívóan fontos az egészséges és szemet gyönyörködtető rózsa neveléséhez. A rózsametszési fortélyok könnyen eltanulhatóak, és még a kezdő rózsabarátok is kis idő alatt gyakorlatot szerezhetnek benne.

Röviden összefoglalva a rózsa metszése minden évben először tavasszal esedékes, ez a legfontosabb metszés, ilyenkor ifjíthatjuk meg a téli álomból ébresztett növényt, és a kívánt formát is ekkor alakíthatjuk ki. A későbbiekben, a nyár folyamán már csak a szokásos karbantartási célú metszések esedékesek. A rózsa tavaszi metszése február végén, március elején időszerű, akkor, mikor a téli fagyok már teljesen elvonultak, de a kora tavaszi rügyfakadás még nem következett be.

Az eszerint kiválasztott időpontban egy letisztított és megélezett ollóval kezdhetjük el a rózsa metszését, mégpedig olyan módon, hogy a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg. Ne felejtsük el, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a futórózsa!

A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A Rosa Ida Klemm fehér futórózsa nyári metszése már sokkal egyszerűbb, ebben az időszakban csupán időnként az elnyílt virágokat távolítsuk el. A rózsametszés röviden összefoglalva csupán ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.