Termékek Menü
0

​A Rosa Harlequin futórózsa ültetése

Megyeri Szabolcs
2014-12-10 19:04:18

A futórózsák ültetési ideje szokványosan a tavasz és az ősz, de a konténeres rózsa nyáron is biztonsággal ültethető, így tulajdonképpen a tél kivételével bármikor nekiállhatunk az ültetésnek. A konténeres Rosa Harlequin futórózsa vásárlása előtt már pár nappal elkezdhetjük a munkálatokat, hogy afutórózsa megrendelése és megérkezése után azonnal nekiláthassunk az ültetésnek.

Az első feladat az ültetőgödör kiásása lesz, mely jellemzően egy 60x60x60 centiméteres hely a kert megfelelő adottságokkal rendelkező, napsütötte részén. A kiásott ültetőgödör aljára pár centiméter vastagon tápanyagot helyezzünk el, amit vékony földréteggel takarjunk le, ugyanis lényeges, hogy a rózsa gyökerei ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyaggal.

A Rosa Harlequin futórózsa számára kialakított ültetőgödröt alaposan öntözzük be, majd mikor a konténeres dísznövény megérkezik, haladéktalanul állítsuk a helyére. A konténeres Rosa Harlekin futórózsát földlabdájával együtt helyezzük az ültetőgödörbe, mégpedig úgy, hogy az oltás helye 3 ujjnyival a talajszint alá kerüljön. A futórózsa ültetésekor fontos, hogy a tövek 100-120 centiméterre legyenek egymástól, a fal és a rózsatő között 50-60 centiméter távolságot hagyjunk, a támasztékhoz pedig egy bő arasznyi távolságra kerüljenek a rózsák. A szakszerűen elvégzett ültetés után már csak a szokásos gondozási feladatok maradnak ránk.