Termékek Menü
0

​A Rosa Harlequin futórózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2014-12-10 19:53:50

Főleg a kezdő rózsabarátok hajlamosak megretteni a sokszor nehéznek híresztelt rózsametszési feladatoktól, valójában azonban a bokorrózsák, így a Rosa Königliche Hoheit rózsa metszése egyáltalán nem nehéz feladatok. A futórózsa metszése kevés tanulással elsajátítható, pár év alatt pedig jelentős gyakorlat szerezhető.

A Rosa Harlequin futórózsa tavaszi metszése a tél elmúltával esedékes, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az aktuális időjárási viszonyokat sem. A metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, de mindenképpen a fagyok elmúlta után, mégpedig azért, hogy a hirtelen visszatérő mínuszok ne károsítsák a rövid vesszőket. A rózsa metszéséhez mindig éles és természetesen tiszta ollót használjunk, a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg. Ne felejtsük el, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a bokorrózsa!

A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A rózsa tavaszi metszése a leglényegesebb, ilyenkor alakíthatjuk a növényt a kívánt formára, és ez az ifjító metszés ideje is, de az ollót később is elő kell majd vennünk. A Rosa Harlekin futórózsa nyári metszése azonban már sokkal egyszerűbb, ebben az időszakban csupán időnként az elnyílt virágokat távolítsuk el. A rózsametszés röviden összefoglalva csupán ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.