Termékek Menü
0

​A Rosa Harlequin futórózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-10 19:30:16

A Rosa Harlequin futórózsa gondozási feladatai nem kifejezetten összetettek, azonban ahhoz, hogy a futórózsa szépsége állandó legyen, nem szabad kihagyni a legfontosabb rózsaápolási teendőket. Az egyik leglényegesebbfeladat az öntözés, melyet az időjárás függvényében 8-12 naponta kell megejteni. Értelemszerűen a rózsa öntözése aszályosabb, szárazabb időszakokban gyakoribb kell, hogy legyen, míg esős, nedves hetekben ritkíthatjuk a locsolást.

A rózsa öntözése mindig kannával történjen, árasztásos módszerrel, vagyis a vízet óvatosal kiengedve a töveket nedvesítsük. Sose öntözzünk rózsát nagyobb nyomással működő kerti locsolóval, és felülről se spricceljük a növényeket! Egy rózsatő egyszerre nagyjából 10-15 liter vizet igényel, a mennyiséget könnyen beállíthatjuk mércével rendelkező kannát használva. A Rosa Harlequin futórózsa tápanyag ellátása helyes ültetés esetén nagyjából egy évig biztosított, az ültetést követő évben négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát helyezzünk, valamint a futórózsa a komposztot is meghálálja.

Nagyobb esőzések után a tömörödött talajt kézi kultivátorral lazítsuk meg kissé, valamint ne feledkezzünk el az időnkénti gyommentesítő kapálásról sem. Jó hír a félős, kezdő kertbarátoknak, hogy a Rosa Harlequin futórózsa a növénybetegségekre kevésbé érzékeny, sajnos természetesen a megszokott rózsabetegségek felüthetik a fejüket, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek. Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Königliche Hoheit bokorrózsát szükséges megóvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk!