Termékek Menü
0

A Rosa Haliday fehér ágyás rózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2015-03-10 14:27:28

A rózsa gondozásának alapvető eleme a rózsametszés, melyet minden hobbikertésznek el kell sajátítania. A rózsametszés tudománya szerencsére nem bonyolult, így ha Ön még nem is metszett rózsát ezelőtt, akkor sem kell megriadnia a teendőktől. A rózsa visszavágása azért fontos, mert ezzel alakítható ki a rózsabokor formája, a metszéssel szabályozhatjuk a növény megjelenését, valamint az egészséges rózsabokor alapfeltétele szintén a precíz metszés. A következő rövid útmutatóban a helyes rózsametszés főbb pontjait mutatom be Önnek, hogy ezekkel a fogásokkal a Rosa Haliday fehér rózsája a lehető legszebb lehessen!

A Rosa Haliday fehér ágyás rózsa metszésének lépései:

  • a rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a rózsa későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de Ön ne ijedjen meg, bátran használja a metszőollót!
  • a Rosa Haliday ágyás rózsa tavaszi metszése során a rózsát úgy vágja vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtse meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretné!
  • a rózsa tavaszi metszése során alakíthatja ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtse meg!
  • évközben a Rosa Haliday fehér ágyás rózsa csak akkor szükséges megmetszeni, ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta. Ekkor nem szabad a rózsát túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat
  • ​a Rosa Haliday ágyás rózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjunk, a csorba vágófelület betegségek megjelenéséhez vezethet!