Termékek Menü
0

​A Rosa Gypsy Dancer futórózsa jellemzői

Megyeri Szabolcs
2014-12-10 22:12:02

A futórózsákkal különleges látványhatás érhető el, jellegükből fakadóan ezek a kúszó növekedésű rózsák nagyobb felületen képesek dekorálni a kertet, a kerítést, vagy éppen a házfalat. A futórózsákról tudni kell, hogy önálló kapaszkodásra nem képesek, így minden esetben valamilyen támrendszer kialakítása szükséges, és a legtöbb esetben kötözéssel is segíteni kell a futórózsa stabil fekvését. A támrendszer alakjával (gúla, pergola-virágrács, kerítés, boltíves támaszték) egyedi megjelenést kölcsönözhetünk rózsáinknak, így a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt!

A Rosa Gypsy Dancer futórózsa élénk, feltűnő virágokkal rendelkezik, de a markáns narancs árnyalat nem kifejezetten nőies, így férfiak által gondozott kertekbe is bátran ajánlható. A lobogó narancs szín a nyarat, a meleget idézi, így a Rosa Gypsy Dancer mindenképp jó választás a vidám színekkel tűzdelt modern kertekbe, és jól illik a manapság divatos, színes házfalakhoz is.

A Rosa Gypsy Dancer rózsa virága 8-12 centiméter átmérőjű, lekerekített, lazán álló szirmai igazán egyedi megjelenést kölcsönöznek neki. A Rosa Gypsy Dancer futórózsa virágzási ideje hosszú, a szép szirmok tavasztól egészen őszig folyamatosan díszlenek majd a kertben. A Rosa Gypsy Dancer futórózsa jó növekedésű, sűrű kúp lombozattal rendelkező rózsafajta, mely fürtökben hozza kecses virágait a hajtásokon. A Rosa Gypsy Dancer futórózsa illata közepesen érezhető, aromája nem tölti be tolakodóan a teret, de közel férkőzve hozzá markánsan érezhető a klasszikus rózsaillat.

A Rosa Gypsy Dancer futórózsa magassága körülbelül két, két és fél méter, így akár kerítésre, házfalra, vagy pergolára futtatva meghatározó látványeleme lehet a kertnek. A Rosa Gypsy Dancer futórózsa a betegségekkel szemben közepesen ellenálló, így a jó minőségű, ellenőrzött forrásból származó példányok esetében növényvédelmi feladatokkal csak korlátozottan kell számolni.


 

A Rosa Gypsy Dancer futórózsa metszése

A legtöbben a rózsa metszését tartják a rózsanevelés legnehezebb feladatának, bár a rózsa metszése egyáltalán nem olyan ördöngösség, mint azt sokan hiszik. A futórózsa metszése kevés tanulással elsajátítható, pár év alatt pedig jelentős gyakorlat szerezhető. A rózsák metszése jellemzően tavaszi és nyári/őszi metszésből áll, melyek közül a tavaszi a legfontosabb.

A Rosa Gypsy Dancer futórózsa tavaszi metszése a tél elmúltával esedékes, a pontos időpont az aktuális időjárástól függ. A metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, de mindenképpen a fagyok elmúlta után, ugyanis a hirtelen visszatérő mínuszok károsíthatják a rövid vesszőket. A rózsa metszéséhez mindig éles és tiszta ollót használjunk, a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg. A rózsa alakító metszése során lényeges, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a rózsa! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A rózsa tavaszi metszése a leglényegesebb, ilyenkor alakíthatjuk a növényt a kívánt formára, és ez az ifjító metszés ideje is, de az ollót később is elő kell majd vennünk.

A Rosa Gypsy Dancer futórózsa nyári metszése sokkal egyszerűbb, a meleg hónapokban csupán az elnyílt virágokat távolítsuk el rendszeres időközönként. A rózsametszés röviden összefoglalva csupán ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.