Termékek Menü
0

A Rosa Grand Mogul bokorrózsa ültetése

Megyeri Szabolcs
2014-06-12 23:07:07

Egy rózsával bármikor szerelembe lehet esni, és ha ez megtörténik, akkor a kertész szinte mindig azonnal akarja kiszemeltjét a kertben tudni. Jó hír, hogy a bokorrózsa ültetési ideje tavasztól egészen őszig tart, így a hideg téli hónapok kivételével bármikor telepíthetünk rózsát a birtokunkra. A hagyományos rózsa ültetési szezon a tavasz első fele és az őszi hetek, ám konténeres rózsa rendelése esetén egész nyáron sikerrel ültethetünk. A konténeres rózsa megrendelése előtt azonban készülni kell a jövevény fogadására, de a munkálatok egyetlen délután alatt elvégezhetőek.

Először mindig az ültetés helyét határozzuk meg, figyelembe véve, hogy a rózsa sok napsütést, és kevésbé szeles, huzatos területet kapjon. A rózsa talajigénye általában az enyhén savas közeg, ezt a nem megfelelő talaj összetételének megváltoztatásával, feljavításával érhetjük el. Ezután következhet az ültetőgödör kiásása, ez egy körülbelül 60x60x60 centiméteres mélyedés legyen, aminek az alját pár centi vastagon trágyával és/vagy komposzttal béleljük ki, majd vékony földréteggel fedjünk be, hogy a konténeres rózsa gyökerei ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyaggal.

A Rosa Grand Mogul bokorrózsának kialakított ültetőgödröt alaposan öntözzük be, majd egy-két napon belül érkezhet a konténeres dísznövény, amit haladéktalanul ültessünk el. A Rosa Grand Mogul bokorrózsát földlabdájával együtt helyezzük az ültetőgödörbe, olyan módon, hogy az oltás helye 3 ujjnyival a talajszint alá kerüljön. A rózsa ültetési távolsága a Rosa Grand Mogul bokorrózsa esetén 70-80 centiméter, egy négyzetméterre 2-3 tő ültethető. Mikor mindezzel végzett a büszke rózsatulajdonos, már csak egy első, alapos beöntözés van hátra, na meg persze innentől kezdve a gondos ápolás!