A Rosa Grand Mogul bokorrózsa metszése

Megyeri Szabolcs 2014-06-12 23:19:01

Sok rózsa iránt érdeklődő hobbikertésztől hallom, hogy tartanak a rózsa metszési feladataitól, azt gondolva, hogy a metszés alapos szakértelmet, és többévnyi gyakorlatot kíván. Ez nincs így, bár az igaz, hogy a rózsa metszése igényel egy kevés tanulást, de mégsem ördöngösség, a metszés terén pedig egy-két év alatt nagy tapasztalatra lehet szert tenni. Hogy kedvet adjak a rózsákhoz, felsorolom nagyvonalakban a metszési teendőket.

A Rosa Grand Mogul bokorrózsa metszése évente több alkalommal szükséges, a legfontosabb az évi első, tavaszi metszés, a későbbiekben pedig a nyár és az ősz folyamán kell az ollóért nyúlnunk. A rózsa  tavaszi metszése a tél elmúltával esedékes, egy jól kiválasztott alkalmas időpontban. A metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, de mindenképpen a fagyok elmúlta után, mégpedig azért, hogy a hirtelen visszatérő mínuszok ne károsítsák a rövid vesszőket. A rózsa metszéséhez mindig éles, tiszta ollót használjunk, a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg.

Ne felejtsük el, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni akarjuk, így alakítható szépen a kívánt formára a bokorrózsa! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A nyári és őszi rózsametszés már egyszerűbb feladatok, nyáron és ősszel csupán folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágokat. A rózsametszés röviden összefoglalva ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS, CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.