Termékek Menü
0

A Rosa Grand Mogul bokorrózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-06-12 23:07:58

A rózsa ültetése után mindig a gondos ápolás időszaka következik, hogy dekoratív dísznövényünk folyamatosan szép legyen, és a kert ékévé válhasson. A Rosa Grand Mogul bokorrózsa gondozása nem összetett tudomány, de mint minden rózsafajta, ő is igényli a folyamatos gondoskodást, ám megijedni nem szabad, a teendők nem nagyobb számúak, mint egy átlagos dísznövény esetében.

Az öntözés kérdése roppant fontos, kezdjük ezzel. A rózsa öntözése 8-12 naponta kell, hogy megtörténjen, attól függően, hogy milyen az aktuális időjárás. A meleg, aszályosabb időszakokban gyakrabban, az esős, nedves hetekben pedig ritkábban kell a kanna után nyúlnunk. Nem véletlen említem a kannát, a rózsák öntözése ugyanis legjobb, ha kannával történik, árasztásos módszerrel, vagyis a vizet közvetlenül a tövek közelében juttassuk ki, ne használjuk a kerti locsolótömlőt, és ne felülről spricceljük a rózsákat! Egy tő egyszerre nagyjából 10-15 liter vizet igényel, még forró napokon se lépjük túl jelentősen ezt a mennyiséget!

Kezdő rózsabarátoknak jó hír, hogy a Rosa Grand Mogul bokorrózsa kifejezetten toleráns a betegségekkel szemben, így ha a rózsát megbízható forrásból rendeljük, és jó minőségű, életerős növényt ültetünk, akkor növényvédelmi feladatokkal alig kell számolnunk. Természetesen mindennek ellenére a szokásos rózsabetegségek előfordulhatnak, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda ütheti fel a fejét, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek. Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Grand Mogul bokorrózsát óvni kell majd a hidegtől, tehát télen a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben figyeljünk!